Bespaar niet op goed advies

Huizenkopers kunnen steeds minder lenen

Het bedrag dat banken willen financieren daalt sterker dan de huizenprijzen. Dat levert grote problemen op voor huizenkopers. Dit jaar is de mximale hypotheek die huizenkopers kunnen krijgen veel sterker gedaald dan in de voorgaande jaren. Modale inkomens kunnen 5 procent minder lenen. De leencapaciteit van hogere inkomens ligt ruim 9 procent lager.

Dat betekent dat de huizenprijzen dit jaar met minimaal 5 tot 10 procent moeten dalen om de lagere leencapaciteit van huizenkopers te compenseren. Anders neemt de betaalbaarheid van woningen af in plaats van toe.

Sinds 2009 is de leencapaciteit elk jaar gedaald, maar de banken hebben de teugels dit jaar veel strakker aangehaald dan in de jaren daarvoor. Ter vergelijking: in 2012 daalde het maximale hypotheekbedrag tussen 1 en 1,8 procent. Omdat de huizenprijzen vorig jaar met ongeveer 7 procent zijn gedaald, werden huizen in 2012 dus 5 tot 6 procent beter betaalbaar.

Hoeveel een bank maximaal mag uitlenen, wordt elk najaar vastgesteld door het Nibud. Het budgetinstituut baseert de norm op de koopkrachtontwikkeling in het jaar ervoor.

Bron: De Volkskrant

« Terug naar het nieuws overzicht

Eenvoudig contact opnemen

Bel naar 0523 - 272 077

Stuur een mail

Zoek uw adviseur

Kom langs op ons kantoor

Ik wil graag teruggebeld worden

Dommerholttenbrinke